Minister Verhagen wil onderzoek naar Deep Packet Inspection

Internetverkeer afgetapt

Enkele dagen geleden gaf de Consumentenbond al aan dat het belangrijk is dat er snel een onderzoek komt naar de manier waarop telecomaanbieders het mobiele internetverkeer van hun klanten kunnen aftappen. KPN gaf namelijk toe op 12 mei dat het gebruik maakt van Deep Packet Inspection-technologie (DPI) om het internetverkeer te analyseren. Ze zouden niet naar de inhoud van de data kijken. Met behulp van de omstreden techniek wil KPN het gebruik van internettelefonie opsporen. KPN loopt veel inkomsten mis, doordat klanten steeds vaker bellen en sms’en via gratis internetdiensten.

Privacy in het geding

DPI is een techniek waarmee telecomaanbieders onderscheid kunnen maken tussen verschillende typen internetverkeer (e-mail, peer-to-peer, web). Naast KPN, gebruikt Vodafone het ook, evenals vele andere aanbieders. DPI kan gebruikt worden om virussen tegen te houden maar ook om af te luisteren. Vandaar dat de kritiek aanzwelt omdat men bang is dat de privacy van consumenten wordt aangetast. De consumentenbond benadrukte dan ook het belang van een onderzoek. Waakhond OPTA onderschreef ook al dat deze manier van aftappen van internetverkeer niet het juiste middel is om het mobiele internetverkeer in kaart te brengen.

Onderzoek KPN

Naar aanleiding van de reacties van pers en belangenorganisaties onderzoekt KPN of haar eigen gebruik van DPI is uitgevoerd conform de wettelijke regels omtrent privacy. Nu heeft Minister Verhagen, OPTA gevraagd om een onderzoek uit te voeren naar het gebruik van Deep Packet Inspection (DPI) door mobiele providers om te bekijken in hoeverre de privacy wordt aangetast.

Advertenties

Over Telecom News

News : Services & Telecom solutions entreprises : Fax Internet, Conference Call, Video Conference, Voice Over IP & VoIP ...
Dit bericht werd geplaatst in Fax en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Minister Verhagen wil onderzoek naar Deep Packet Inspection

  1. Jan Haije, voorzitter Nederlands Genootschap van Insprekers zegt:

    Verhagen, Remkes en Opstelten hebben de fax afgeschaft. Te gevaarlijk, want het gaat over een ouderwetse telefoonlijn. KPN heeft ook liever geen fax over het koperdraadnet. De statistiek van EZ bevestigt dat er steeds minder fax-toestellen worden verkocht. Fax-rollen worden bijna nergens meer verkocht dus binnenkort is het afgelopen net als met de telex. Allemaal e-mail.
    De digitalisering van de fax is ongeveer voltooid. Microsoft Word 2010 geeft de nogelijkheid om de fax als bijlage van de email te verzenden of als pdf-bijlage OF ALS FAX NAAR EEN FAXNUMMER.
    Daarvoor is wel een fax-provider nodig zoals eFax. JE HOUDT GEWOON JE BESTAANDE FAXNUMMER. Het is nu 23 aug 2011. Kijken wanneer ze het hebben begrepen. Groetjes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s