Nederland gaat massaal digitaal

OPTA,  de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit constateert in haar marktmonitor 2010 dat in 2010 voor het eerst het merendeel van de vaste telefoon- en kabeltelevisie-aansluitingen digitaal is. 50,8% van de vaste bellers belt via een digitale lijn en 55% van de huishoudens die via de kabel televisie kijken, heeft digitale televisie. Daarmee heeft digitaal het definitief gewonnen van analoog. De consument krijgt meer keuze dankzij de toenemende digitalisering en convergentie. Aan de andere kant wordt de markt kleiner door consolidatie. OPTA zorgt ervoor dat consumenten wat te kiezen hebben én houden op het gebied van bellen, internetten en televisie.

Overige trends marktmonitor 2010

Vaste telefonie verliest terrein aan mobiele telefonie en andere vormen van communicatie zoals internet en sms. Het totaal aantal vaste telefoonaansluitingen is bijna 2% gedaald. Het percentage digitale telefoonaansluitingen is gestegen van 44,9% naar 50,8%, terwijl het aantal traditionele telefoonaansluitingen over dezelfde periode is gedaald van 55,1% tot 49,2%. Nederlanders bellen bijna 6% minder over een vaste lijn dan het jaar ervoor. Het totaal aantal belminuten via een vaste lijn komt daarmee uit op 11,2 miljard. Deze daling wordt niet geheel gecompenseerd met een toename in het aantal mobiele belminuten: het totale belvolume daalt bijna 2%.
Mobiel. Met 11,3 miljard belminuten wordt voor het eerst meer via een mobieltje dan via de vaste lijn gebeld. Het totaal aantal mobiele telefoonaansluitingen neemt echter af: van 20,1 miljoen naar 19,3 miljoen. Ondanks deze daling maakt het gebruik van mobiel internet een explosieve groei door. Het aantal losse mobiele breedbandaansluitingen (bijv. dongels), verdubbelde van 300.000 naar 600.000. Het totale dataverbruik is met 3,2 petabyte in de eerste zes maanden van 2010 verachtvoudigd ten opzichte van het eerste half jaar in 2008. Ook sms’en blijft populair. In 2009 worden er ruim 9 miljard sms-berichten verstuurd over het hele jaar. In 2010 staat de teller na een half jaar al op bijna 5,5 miljard sms-berichten.
Televisie. Het aantal consumenten dat digitale televisie via de kabel afneemt is in 2010 groter dan het aantal consumenten dat alleen analoge televisie via de kabel heeft (55% vs. 45%). Naast kabeltelevisie, zijn er ook (digitale) alternatieven zoals IPTV via glasvezel of DSL, satelliet en Digitenne. Het percentage consumenten dat via zo’n alternatief televisie kijkt, is gestegen van 24% medio 2009 naar 28% in september 2010. Digitale televisie groeit al enkele jaren met zo’n 10 procent per jaar. In september 2010 heeft 65% van de consumenten digitale televisie en nog maar een derde van alle consumenten alleen een analoog televisieabonnement.
Bundels. Twee op de drie consumenten neemt een gebundeld pakket af, dit zijn vijf miljoen huishoudens. In 2010 is triple play, een bundel met televisie, internet en bellen, het meest populair met 2,2 miljoen abonnementen. Deze bundel wordt door ruim 30% van alle huishoudens afgenomen. Dit gaat ten koste van het aantal huishoudens met een bundel van breedband en vaste telefonie: dit aantal is gedaald van 26,3% naar 23,2%. Zo’n 800.000 huishoudens (11,3%) kiezen voor een bundel met breedband en televisie. Ten slotte maakt bijna 2,5% van de huishoudens gebruik van een bundel van televisie en vaste telefonie.

(Bron: OPTA) OPTA’s jaarverslag en marktmonitor 2010 zijn volledig online in te zien via www.opta.nl/jaarverslag2010.

Advertenties

Over Telecom News

News : Services & Telecom solutions entreprises : Fax Internet, Conference Call, Video Conference, Voice Over IP & VoIP ...
Dit bericht werd geplaatst in Fax en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s